Unik StalaTex
• Tjocklek på bänkskivor 20/30/40 mm
• Unika StalaTex-mönstren till bänkskivor och stänkpaneler
Midsommar är de ljusa nätternas och de doftande blommornas sommarfest. Trolla fram en lättlagad och komplett midsommarmeny med hjälp av recept från den populära finska matbloggaren Jani Kinnunen. Inled med capreseburgare som förrätt, fortsätt med grillade och möra revbensspjäll med BBQ-sås som huvudrätt och runda av med läckra feta-jordgubbar.
4 pers
1 - 2 st squashfrukter
2 st mozzarellabollar
3 - 4 tomater
1 knippe basilika
1 msk torkad oregano
0,5 dl kallpressad olivolja
basilikavinegrätt (se recept nedan)
salt
svartpeppar
Skär squashen i cirka en centimeter tjocka skivor. Lägg ut skivorna på en tallrik eller i en plastpåse. Häll på olivolja och torkad oregano så att det räcker till alla skivorna. Låt marinera i 1 - 4 t (har du bråttom går det bra att hoppa över marineringen). Grilla eller stek squashen mjuk. Krydda med lite salt och peppar. Låt svalna en stund så att inte mozzarellan smälter när du lägger den ovanpå. Skär mozzarellan och tomaterna i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg en skiva mozzarella ovanpå varje squashskiva. Toppa med 1 - 2 basilikablad och en tomatskiva som lock. Skvätt över lite basilikavinegrätt.
Basilikavinegrätt
1/3 knippe basilika
1 dl kallpressad olivolja
2 - 3 msk vitvinsvinäger/balsamico
1 tsk dijon-senap
salt
Krossa basilikan i mortel eller med en stavmixer till en röra. Blanda samman alla ingredienserna utom oljan. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant omrörning så att ingredienserna bildar en homogen blandning. Smaka av och krydda efter eget behag. Om ingredienserna skiktar sig, blanda ordentligt och häll därefter en skvätt över capreseburgarna eller salladen.
1 kg revbensspjäll
salt
BBQ-sås
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2,5 dl ketchup
1 dl mörk sirap
0,5 dl mörkt socker
0,5 dl cola
2 msk worchestershire-sås
3 tsk chiligranulat
2 tsk salt
2 msk timjan, oregano och rosmarin
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk tabasco
2 msk rödvinsvinäger
Koka köttet i saltat vatten i 45 min. Om köttstycket inte ryms i kastrullen i sin helhet, dela det på mitten. Låt svalna. Medan köttet kokar kan du förbereda bbq-såsen.
Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull och häll i olivoljan. Tillsätt lök- och vitlökshacket och fräs det genomskinligt. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och blanda väl. Låt sjuda i 20 min. Red såsen. Smaka av och krydda efter egen smak. Låt svalna. Häll såsen som en marinad runt köttet men se till att spara åtminstone ett dricksglas för pensling under grillningen. Låt köttet marinera över natten eller åtminstone i ett par timmar. Gott blir det i och för sig även med bara glasering. Bättre ju längre tiden går.
Hetta upp grillen och låt fläsket brinna. Vänd köttet då och då så att alla sidor får en lätt förkolnad yta. Vackra grillränder är inte grejen denna gång. Lite carcinogener åt kroppen, men med måtta.
jordgubbar
fetaost
flytande honung
fänkålsblad
amarant (ej nödvändigt, men ger struktur)
Rosta amaranten gyllenbrun i en torr panna. Skär en lagom tjock bit fetaost som underlag för jordgubben (jag föredrar själv centimetertjocka skivor). Placera fänkålsblad ovanpå osten. Lägg på en jordgubbe. Ringla lite honung ovanpå. Strö amarant på toppen.
Sedan är det dags att fira midsommar – glad midsommar!