Material som används i produkter

• Tjocklek på bänkskivor 20/30/40 mm
• Unika StalaTex-mönstren till bänkskivor och stänkpaneler
Lammsteken är den absoluta kungen på påskbordet. Den är inte svår att tillaga men du behöver sätta av tillräckligt med tid. Att tina och marinera köttet tar nästan fyra dygn. Men i slutänden får du lön för mödan i form av en mör och läcker påskdelikatess för hela familjen.
10 portioner:
2,5 kg lammkött (fårfiol)
1 påse för att marinera i
1 stekpåse för att steka i
10 vitlöksklyftor
2 tsk svartpeppar
2 tsk mynta
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 tsk oregano
5 dl yoghurt
salt
Så här gör du:
Låt den frysta steken långsamt tina i kylskåpet. Räkna med att det tar cirka två dygn. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Gör små snitt i köttet och stoppa in vitlöksbitarna i snitten för att förhöja smaken. Blanda saltet och örtkryddorna och gnid in dem över hela steken samt inuti snitten. Lägg steken i påsen och täck den med yoghurten. Låt marinera i två dygn i kylskåpet.
Ta ut den marinerade steken i rumstemperatur i god tid innan tillagningen. Lägg steken i stekpåsen, förslut sedan påsen och klipp ett lufthål i dess ena hörn. Stick in stektermometern i den tjockaste delen av steken och ställ in i ugnen i 125 grader tills stektermometern visar 75–82 grader.
När steken är klar, täck över den med en folie och låt den vila innan du skär upp den. Såsen gör du på stekspadet och lite grädde. Till lammsteken passar t ex rosmarinkryddat ris och mintgelé.
Välsmakande påsk!