Toppkocken Linnea Vihonen valde Stalas mönstrade diskbänkar till sitt kök

Toppkocken och food designern Linnea Vihonen hade redan länge drömt om att bygga om sitt eget kök. Viktigast för henne i det nya köket var gott om förvaringsutrymme, köksutrustning av hög kvalitet och utmärkta köksbänkar. Med sin bakgrund i restaurangvärlden ville hon absolut att det nya köket skulle ha bänkskivor av rostfritt stål. Utanför restaurangsvängen är Linnea också ett känt ansikte från de finska tv-programmen Kockkriget, Vad ska vi äta idag samt På land, till havs och på tallriken.

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_01.jpg
Det vackra köket i svart med sina bänkskivor i rostfritt är också praktiskt.

Orsakerna till valet av rostfritt stål som material i bänkskivorna var att det är hygieniskt, lätt att hålla rent och dessutom utgör ett bra underlag när man bakar. Den rostfria ytan ger nämligen en god friktion när degen knådas mot bänkskivan, berättar Linnea. Det är viktigt för en kock som gillar att baka.

 

Bänkskivor av mönstrat rostfritt stål på grund av sina goda praktiska egenskaper

”Jag valde en rostfri bänkskiva med mönster eftersom mönstret döljer reporna. I en yta av rostfritt stål, liksom i vilken bänkskiva som helst, blir det alltid små märken men tack vare mönstret går de knappt att urskilja. Jag är väldigt förtjust i ytornas utseende, lättskötthet och användbarhet”, berättar Vihonen.

Bland Stalas sortiment av mönstrade rostfria ytor valde Linnea ut Gert Wingårdhs motiv GW-03. I motivet pryds ytan av rytmiskt upprepade, tecknade streck, som på avstånd påminner om rappning som gjorts för hand.

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_02.jpg
Alla bänkskivor i Linneas kök är av rostfritt, mönstrat stål från Stala och har ett motiv som kommer från Gert Wingårdhs Trace-kollektion.

I videoklippet kan du höra Linnea själv berätta om sin köksrenovering och bakgrunden till de val hon gjorde. I klippet lagar toppkocken en vegansk matkreation av svartkål och melon, vars recept du hittar här nedan. 

 

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_03.jpg
Svartkål går lätt att hacka på Stalas skärbräda av trä, SET-2. Den fina och stadiga skärbrädan gör matlagningen mycket bekvämare, enligt Linnea.

 

Stekt svartkål, melon, parmesan och citron

(2-3:lle)

(För 2–3 pers.)

150 g svartkål
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Saften av 1/2 citron
1 msk mörk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön

1/2 cantaloupmelon
1 mango 
1/2 avokado
En näve basilika
Skalet av 1/2 citron
En bit parmesan
Svartpeppar ur en pepparkvarn

Skölj och hacka svartkålen. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt svartkålen och vitlöken.

Låt steka i cirka fem minuter, tills kålen är mjuk och genomskinlig.

Krydda med salt, citronsaft, sesamolja och rostade sesamfrön. Blanda om.

Skala och tärna frukten. Lägg frukten ovanpå den varma svartkålen.
Toppa med rivet citronskal, parmesan och malen svartpeppar från kvarn, samt strö över med basilikablad.

Dekorera vid behov med ätliga blommor.

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_04.jpg
Skölj svartkålen. Stalas silikondurkslag SET-1 är ett bra hjälpmedel i detta steg.

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_05.jpg
Stek svartkålen och vitlöken i cirka fem minuter, tills kålen är mjuk och genomskinlig. 

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_06.jpg
Skala och tärna frukten. Lägg den ovanpå den varma svartkålen. 

Stala_StalaTex_LinneaVihonen_07.jpg
Stekt svartkål, mango, melon, parmesan och citron. Färgglatt, läckert och samtidigt väldigt vackert. Mums!

 

Läs mer:

> Linnea Vihonen – en upplevelsevisionär (endast på finska)

> StalaTex – Stainless for Life

> Friends of Stala – utvecklarna bakom StalaTex-kollektionerna

> Gert Wingårdhs kollektion Trace

> Hur Trace-kollektionen blev till – Gert Wingårdh om kollektionen

Alla nyheter

Stala på sociala media

#stainlessforlife